Tips

Informatie opvragen

Materiaalkeuze

Het kopen van een keuken is niet zo makkelijk als het in eerste instantie lijkt. U moet erachter komen wat u mooi vindt, wat in uw huis past en hoe uw levensstijl aansluit op uw toekomstige keuken (of juist andersom!) Niet alleen uw smaak, maar zeker ook uw levensstijl kunnen invloed hebben op de materiaalkeuze van uw keukendeur. Maar welke materiaalsoort is nu precies goed en welke niet? De Kwaliteit Garantie Groep helpt u bij het vinden van de juiste keuken.

Een keuken bestaat uit 3 hoofdonderdelen:

  • Keukenkasten
  • Werkblad
  • Apparatuur

Deze groepen hebben allen hun waarde en kwaliteit. Als bekend is wat je koopt kan je ook de waarde bepalen.

Keukenkasten en meubelen De keukenmeubelen worden opgebouwd uit kasten met deuren en/of ladepanelen. De corpussen oftewel de kasten worden opgebouwd uit plaatmateriaal met een afwerklaag. Het plaatmateriaal is meestal spaanplaat, afgewerkt met melamine. Bij de betere keukenmerken worden de zichtzijden in de deurkleur geleverd. Dit kan ook melamine zijn, maar ook acryl, laminaat of lak. Om zichtzijden van kasten in exact dezelfde kleur te krijgen, moet hetzelfde materiaal gebruikt worden, anders ontstaat er altijd kleur-en structuurverschil. De deuren kunnen worden uitgevoerd in spaanplaat, MDF of massief hout. De afwerking kan worden uitgevoerd in Melamine, Folie, Acryl, Laminaat, Lak, Fineer of Massiefhout.

Verschillen in materialen:

  • Melamine is een papierachtige kunststof die in papperige toestand over plaatmateriaal wordt gewalst. Het materiaal is in droge toestand niet meer te verwijderen, omdat het dan zou afbrokkelen.
  • Nieuw is de kunststof met synchrone nerf en hout print. Hierbij loopt de nerf gelijk aan de geprinte houtstructuur. Deze kunststof is dikker en hoogwaardiger. De kunststof is nauwelijks nog van echt hout te onderscheiden.
  • Folie is een dunne elastische kunststof, die in warme toestand over plaatmateriaal wordt getrokken, al dan niet met profilering. Het materiaal toont een strakke oppervlakte maar blijft onder spanning op de ondergrond. Kans op loslaten is groot.
  • Laminaat is een dikke slijtvaste en stootvaste kunststof die op een plaat wordt gelijmd. Ideaal voor kwetsbare toepassingen. Doordat de kunststof hard is, ziet deze er minder strak uit dan bv. lak of acryl.  De kunststof kan niet worden gebogen i.v.m. de hardheid. Er zijn minder dikke laminaat soorten op de markt die wel te buigen zijn. Deze worden vaak door interieurbouwers toegepast.  De mate van glans hangt ook af van de fabrikant, in de vergelijking hebben zijn we uit gegaan van een gemiddelde.
  • Acryl is een super hoogglans kunststof die er strak uitziet. Deze hoogwaardige kunststof doet qua glans niet onder aan hoogglans lak. Nadeel is echter de kwetsbare oppervlakte. Tegenwoordig is er een geharde versie op de markt die vergelijkbaar is met glas.
  • Lak is de duurste maar ook vaak de mooiste en beste oplossing. Zowel hoogglans als supermat lak heeft een uiterst duurzame uitstraling en is makkelijk in onderhoud. De kwaliteit kan erg verschillen en is ook afhankelijk van de ondergrond.
  • Gefineerde deuren of massief houten deuren zijn iets speciaals. De sfeer van echt hout kan nooit door kunststof geëvenaard worden.
  • Spaanplaat of MDF. Veel mensen denken dat MDF beter is dan spaanplaat. Beide materialen hebben echter voor- en nadelen. Spaanplaat is harder en stootvast. MDF is watervast. Spaanplaat wordt bij alle kunststoffen gebruikt als dat kan, spaanplaat is immers goedkoper. Lakwerk en Foliedeuren worden echter op MDF-materiaal toegepast, omdat spaanplaat te grof is voor lakwerk en folie te dun voor spaanplaat.

Sterkte van kunststoffen in één overzicht:

Kunststoffen Krasbestendigheid Stootbestendigheid Hechting op de ondergrond Warmtebestendigheid Vochtbestendigheid Cijfer
Melamine *** *** **** *** *** 8
Folie ** ** ** * ** 5
Laminaat (HPL) **** ***** *** *** *** 9
Acryl ** **** *** *** *** 7,5
Gehard Acryl ***** ***** *** *** *** 10

 

Kostenindicatie:

Op basis van de grondstofkosten kunt u rekening houden met bovenstaande kostenindicatie. Hoe meer sterren, hoe hoger de prijs. Wanneer u gaat vergelijken, kan een keuken met hoogglans lak veel duurder uitvallen dan dezelfde keuken met melamine deuren. Denkt u in zulke gevallen zeker na over de kenmerken van materialen die voor u van belang zijn

Kosten indicatie  
Melamine *
Folie **
Laminaat (HPL) ***
Acryl ****
Mat lak ****
Hoogglans lak *****
Fineer ****
Massief hout *****
Gehard acryl ****
Gehard glas ******

 

Glansgraad

Bent u op zoek naar een hoogglans keuken? Dan kunt u die ook weer in verschillende materialen krijgen. Houdt u rekening met de kenmerken van materialen, de kosten, maar ook de glansgraad. Hoe meer sterren in onderstaand overzicht, hoe meer het materiaal glanst.

Glans in  materiaal soort Glansgraad
Melamine glans **
Folie ****
Laminaat ***
Acryl *****
Hoogglans lak *****
Gehard glas ******

 

De meest verkochte werkbladen zijn composiet en graniet.  Hieronder een beschrijving van het onderhoud en de materialen.

Naast steen worden er ook keramiek, houten, roestvrijstalen, corian en laminaat werkbladen verkocht.

Veel andere namen zijn merknamen en vallen in de genoemde materiaalgroepen.

 

Hoe onderhoud ik mijn stenen werkblad? 

• Het werkblad is niet geschikt om op te gaan zitten of staan.

• Wij adviseren geen hete of extreem koude producten op het werkblad te plaatsen.

• Een plotselinge wijziging van temperatuur (een hete pan op een koud blad) kan, zoals bij elke steensoort, breuk veroorzaken (thermo shock).

• Vuil en vlekken zo spoedig mogelijk verwijderen.

• Omdat natuursteen iets poreus is, is het verstandig om vloeistoffen zoals vloeibaar vet, theezakjes, rode wijn etc meteen van het werkblad te verwijderen.

• Zorg ervoor dat de vaatwasser niet met geopende deur uitdampt.

• Laat zuurhoudende producten niet op het werkblad liggen.

 

Onderhoudsadvies kwartscomposiet gepolijst

Het oppervlak is dusdanig gesloten dat het intrekken van vuil, vet en kleurstoffen nagenoeg niet mogelijk is. Wel kan hardnekkige vervuiling aan het oppervlak achterblijven. Voor het dagelijks onderhoud van uw werkblad is het afnemen met een vochtige doek, eventueel voorzien van een huishoudvriendelijk sopje, voldoende.

Hardnekkige vlekken kunnen verwijderd worden met Stonetop aanrechtbladencleaner.

Aansluitend dient u het blad met Stonetop preventief impregneer te behandelen om het oppervlak weer te beschermen tegen vuil.

Regelmatig onderhoud met de speciaal afgestemde onderhoudsset zal de levensduur van uw

werkblad verlengen.

 

Onderhoudsadvies kwartscomposiet  gezoet

Bij de gezoete versie van kwartscomposiet heeft het oppervlak de laatste polijsting niet ondergaan. Hierdoor heeft het zijn unieke uitstraling. Het oppervlak is daardoor gevoeliger voor vervuiling, hetgeen zich kan uiten in vlekvorming.

Om uw werkblad schoon te houden, dient U vervuiling en andere onregelmatigheden direct te verwijderen.

Hardnekkige vlekken kunnen verwijderd worden met Stonetop aanrechtbladen cleaner of een soda oplossing in warm water. Aansluitend dient u het blad met Stonetop preventief impregneer te behandelen om het oppervlak weer te beschermen tegen vuil.

Regelmatig onderhoud met de speciaal afgestemde onderhoudsset zal de levensduur van uw werkblad verlengen.

 

Onderhoudsadvies kwartscomposiet anciento

Bij de anciento versie van kwartscomposiet is het oppervlak behoorlijk ruw.

Hierdoor heeft het zijn unieke uitstraling. Het oppervlak is daardoor erg gevoelig voor het achterblijven van vervuiling. Om uw werkblad schoon te houden, dient U vocht, vervuiling en andere onregelmatigheden direct te verwijderen. Eventueel met een harde borstel. Hardnekkige vlekken kunnen verwijderd worden met Stonetop aanrechtbladen cleaner of een soda oplossing in warm water. Aansluitend dient u het blad met Stonetop preventief impregneer te behandelen om het oppervlak weer te beschermen tegen vuil.

Regelmatig onderhoud met de speciaal afgestemde onderhoudsset zal de levensduur van uw werkblad verlengen.

 

Onderhoudsadvies Graniet  gepolijst

Graniet is een natuurproduct waarin haarscheurtjes, mineraal en/ of kleurconcentraties kunnen voorkomen.

Ook is het mogelijk dat, met name bij strijklicht, putjes in het oppervlak zichtbaar zijn. Deze eigenschappen zijn inherent aan een natuurproduct. Voor het dagelijks onderhoud van uw werkblad, is het afnemen met een vochtige doek, eventueel voorzien van een huishoudvriendelijk sopje, voldoende. Hardnekkige vlekken kunnen verwijderd worden met Stonetop aanrechtbladen cleaner.

Aansluitend dient u het blad met Stonetop preventief impregneer te behandelen om het oppervlak weer te beschermen tegen vuil.

Regelmatig onderhoud met de speciaal afgestemde onderhoudsset zal de levensduur van uw werkblad verlengen.

 

Onderhoudsadvies Graniet gezoet

Bij de gezoete versie van graniet heeft het oppervlak de laatste polijsting niet ondergaan. Hierdoor heeft het zijn unieke uitstraling. Het oppervlak is daardoor gevoeliger voor vervuiling, hetgeen zich uit in vlekvorming.

Om uw werkblad schoon te houden, dient U vervuiling en andere onregelmatigheden direct te verwijderen.

Hardnekkige vlekken kunnen verwijderd worden met Stonetop aanrechtbladen cleaner.

Aansluitend dient u het blad met Stonetop preventief impregneer te behandelen om het oppervlak weer te beschermen tegen vuil.

Regelmatig onderhoud met de speciaal afgestemde onderhoudsset zal de levensduur van uw werkblad verlengen.

 

Onderhoudsadvies Graniet anticato

Bij de anticato versie van graniet is het oppervlak behoorlijk ruw.

Hierdoor heeft het zijn unieke uitstraling. Het oppervlak is daardoor erg gevoelig voor het achterblijven van vervuiling. Om uw werkblad schoon te houden, dient U vervuiling en andere onregelmatigheden direct te verwijderen. Eventueel met een harde borstel. Hardnekkige vlekken kunnen verwijderd worden met Stonetop aanrechtbladen cleaner.

Aansluitend dient u het blad met Stonetop preventief impregneer te behandelen om het oppervlak weer te beschermen tegen vuil.

Regelmatig onderhoud met de speciaal afgestemde onderhoudsset zal de levensduur van uw werkblad verlengen.

 

Tips:

Ondanks de perfecte eigenschappen van uw werkblad, adviseren wij u deze niet als

,,snijplank’’ te gebruiken, denk hierbij ook aan uw mes…..

Vermijd direct contact met hete voorwerpen en uw werkblad. Een vervuilde onderkant van bijvoorbeeld een hete pan kan een afdruk achterlaten! Plaatselijke hitte veroorzaakt spanning in uw werkblad! GEBRUIK DUS ALTIJD EEN ONDERZETTER!

 

Graniet, gezoete en anciento kwartscomposieten dienen 4 x per jaar behandeld te worden.

Bij gepolijst kwartscomposiet is 2 x per jaar voldoende.

*Deze producten zijn eenvoudig na te bestellen op: www.stonetop.nl

 

De door de KGG geselecteerde werkblad fabrikant Royalstone heeft een breed assortiment:

Graniet:

Graniet

Composiet:

Composiet

 

Meer informatie

We hopen dat we met bovenstaande informatie inzicht hebben kunnen geven in de verschillende mogelijkheden. We kunnen ons echter voorstellen dat u nog vragen heeft over de verschillende soorten. Wilt u een advies op basis van uw levensstijl, smaak en interieur? Neem direct contact op via info@kwaliteitgarantiegroep.nl  of via ons informatieformulier bij INFORMATIE/PRIJSCHECK.