Materiaalkeuze

Dit bericht delen via:

Het kopen van een keuken is niet zo makkelijk als het in eerste instantie lijkt. U moet erachter komen wat u mooi vindt, wat in uw huis past en hoe uw levensstijl aansluit op uw toekomstige keuken (of juist andersom!) Niet alleen uw smaak, maar zeker ook uw levensstijl kunnen invloed hebben op de materiaalkeuze van uw keukendeur.
Maar welke materiaalsoort is nu precies goed en welke niet? De Kwaliteit Garantie Groep helpt u bij het vinden van de juiste keuken.

Een keuken bestaat uit 3 hoofdonderdelen:

  • Keukenkasten
  • Werkblad
  • Apparatuur

Deze groepen hebben allen hun waarde en kwaliteit. Als bekend is wat je koopt kan je ook de waarde bepalen.

Keukenkasten en meubelen
De keukenmeubelen worden opgebouwd uit kasten met deuren en/of ladepanelen. De corpussen oftewel de kasten worden opgebouwd uit plaatmateriaal met een afwerklaag. Het plaatmateriaal is meestal spaanplaat, afgewerkt met melamine. Bij de betere keukenmerken worden de zichtzijden in de deurkleur geleverd. Dit kan ook melamine zijn, maar ook acryl, laminaat of lak. Om zichtzijden van kasten in exact dezelfde kleur te krijgen, moet hetzelfde materiaal gebruikt worden, anders ontstaat er altijd kleur-en structuurverschil. De deuren kunnen worden uitgevoerd in spaanplaat, MDF of massief hout. De afwerking kan worden uitgevoerd in Melamine, Folie, Acryl, Laminaat, Lak, Fineer of Massiefhout.

Verschillen in materialen:

  • Melamine is een papierachtige kunststof die in papperige toestand over plaatmateriaal wordt gewalst. Het materiaal is in droge toestand niet meer te verwijderen, omdat het dan zou afbrokkelen.
  • Folie is een dunne elastische kunststof, die in warme toestand over plaatmateriaal wordt getrokken, al dan niet met profilering. Het materiaal toont een strakke oppervlakte maar blijft onder spanning op de ondergrond. Kans op loslaten is groot.
  • Laminaat is een dikke slijtvaste en stootvaste kunststof die op een plaat wordt gelijmd. Doordat de kunststof hard is, ziet deze er minder strak uit dan bv. lak of acryl. De kunststof kan niet worden gebogen i.v.m. de hardheid.
  • Acryl is een super hoogglans kunststof die er strak uitziet. Deze hoogwaardige kunststof doet qua glans niet onder aan hoogglans lak. Nadeel is echter de kwetsbare oppervlakte.
  • Lak is de duurste maar ook vaak de mooiste en beste oplossing. Zowel hoogglans als supermat lak heeft een uiterst duurzame uitstraling en is makkelijk in onderhoud. De kwaliteit kan erg verschillen en is ook afhankelijk van de ondergrond.
  • Gefineerde deuren of massief houten deuren zijn iets speciaals. De sfeer van echt hout kan nooit door kunststof geëvenaard worden.
  • Spaanplaat of MDF. Veel mensen denken dat MDF beter is dan spaanplaat. Beide materialen hebben echter voor- en nadelen. Spaanplaat is harder en stootvast. MDF is watervast. Spaanplaat wordt bij alle kunststoffen gebruikt als dat kan, spaanplaat is immers goedkoper. Lakwerk en Foliedeuren worden echter op MDF-materiaal toegepast, omdat spaanplaat te grof is voor lakwerk en folie te dun voor spaanplaat.

A

Sterkte van kunststoffen in één overzicht:

Kunststoffen

Krasbestendigheid

Stootbestendigheid

Hechting   op de ondergrond

Warmtebestendigheid  

Vochtbestendigheid

Cijfer

Melamine

***

***

****

***

***

8

Folie

**

**

**

*

**

5

Laminaat (HPL)

****

*****

***

***

***

9

Acryl

**

****

***

***

***

7,5

Gehard Acryl

*****

*****

***

***

***

10

 

Kostenindicatie:

Op basis van de grondstofkosten kunt u rekening houden met bovenstaande kostenindicatie. Hoe meer sterren, hoe hoger de prijs. Wanneer u gaat vergelijken, kan een keuken met hoogglans lak veel duurder uitvallen dan dezelfde keuken met melamine deuren. Denkt u in zulke gevallen zeker na over de kenmerken van materialen die voor u van belang zijn

Kosten indicatie
Melamine

*

Folie

**

Laminaat (HPL)

***

Acryl

****

Mat lak

****

Hoogglans lak

*****

Fineer

****

Massief hout

*****

Gehard acryl

****

Gehard glas

******

Glansgraad

Bent u op zoek naar een hoogglans keuken? Dan kunt u die ook weer in verschillende materialen krijgen. Houdt u rekening met de kenmerken van materialen, de kosten, maar ook de glansgraad. Hoe meer sterren in onderstaand overzicht, hoe meer het materiaal glanst.

Glans in materiaal soort

Glansgraad

Melamine glans

**

Folie

****

Laminaat

***

Acryl

*****

Hoogglans lak

*****

Gehard glas

******

Meer informatie

We hopen dat we met bovenstaande informatie inzicht hebben kunnen geven in de verschillende mogelijkheden. We kunnen ons echter voorstellen dat u nog vragen heeft over de verschillende soorten. Wilt u een advies op basis van uw levensstijl, smaak en interieur? Neem direct contact op via info@kwaliteitgarantiegroep.nl of via ons informatieformulier bij INFORMATIE/PRIJSCHECK.

Plaats een reactie

15 reacties

  1. Pros leemans
    | vrijdag 17 juni 2016 om 11:52

    Beste,
    We zijn op zoek naar een keuken en hebben de keuze tussen 2.soorten afwerking van de deuren, t,t.z. folie of laminaat.
    Nu bedraagt het prijsversclil op deze keuken ongeveer 5000 €.
    (13000 voor folie en 18000 voor laminaat).
    Is dit volgens jullie aanvaardbaar?
    Alvast bedankt voor jullie reactie.
    Pros

  2. Maris
    | woensdag 8 maart 2017 om 04:14

    Beste,
    Wij hebben de mogelijkheid om te kiezen tussen keukendeuren van MDF met een folie laag en een kaderfront of keukendeuren van MDF met lak zonder kaderfront. Nou vragen wij ons af welke van de twee langer meegaat en beter tegen warmte en vocht kan (aangezien er intensief wordt gekookt bij ons). Hoop op uw reactie.

    Groetjes,
    Maris

    • Redactie
      | donderdag 9 maart 2017 om 12:27

      Goede morgen
      Folie deuren zijn ten alle tijden af te raden. Folie wordt onder hoge temperatuur aangebracht en staat dus na afkoeling onder spanning. De folie zal vroeg of laat altijd loslaten.

      Gelakte deuren zijn er in verschillende vormen, met verschillende ondergrond.
      Gelakte deuren zijn altijd beter dan folie deuren. Oppassen dat het geen lak is over folie heen.

      Meervoudig gelakte deuren zijn beter dan lak over melamine.

      Bij vragen kan je me altijd bellen

      Met vriendelijke groet
      KGG Redactie

  3. Akker
    | zondag 12 maart 2017 om 22:20

    Wij overwegen om ons keuken bij de Ikea aan te schaffen. Het gaat om de Bodbyn deuren, welke zijn gemaakt van hardboard, Acrylverf en Polyesterverf. Nou vragen wij ons af of deze materiaalsoort en afwerking veel scheelt van MDF en lak (keukendeuren van de Keukenconcurrent). Alvast bedankt voor jullie reactie.

    • Redactie
      | maandag 13 maart 2017 om 10:25

      Beste Sylvana,

      De uitvoering van de ondergrond bij gelakte deuren is het meest belangrijk. Vaak weten verkopers niet eens wat ze verkopen. Goedkope gelakte deuren zijn vaak noodoplossingen en niet geschikt voor een keuken.
      Vaak worden ook gelakte deuren aangeboden waarbij de ondergrond folie is. Absoluut niet doen.
      Beide door u genoemde opties hebben niet een hele lange levensduur. Het is dan verstandiger een normale kunststof keuken te kopen.

      Gelakte deuren moeten eigenlijk een MDF ondergrond hebben, zonder folie tussen laag. Het moeten minstens 3 laklagen zijn.

      succes met uw beslissing

      KGG redactie

  4. lilly
    | dinsdag 28 maart 2017 om 08:46

    Hallo!!! Mijn vraag is wat is nu eigenlijk Melamine materiaal? Gr

    • Redactie
      | dinsdag 28 maart 2017 om 19:50

      Goeden avond,

      Melamine is een kunststof die vloeibaar wordt aangebracht op een ondergrond. Meestal is de ondergrond spaanplaat, omdat dit harder is dan MDF.
      De vloeibare massa wordt gewalst, geprint en eventueel van structuur voorzien.
      Melamine is dus geen folie.
      De hechting van melamine op de ondergrond is erg sterk en bijna niet los te krijgen.

      De dikte van de melamine hangt af van de kwaliteit.
      Plaatmateriaal bij de bouwmarkt is meestal vlak gewalst, maar hoogwaarde keukendeuren kunnen ook heel mooi voorzien zijn van een melamine laag, met synchroon bedrukte print en aangebrachte structuren.

  5. O.J. de Gries
    | woensdag 17 januari 2018 om 23:36

    Wij hebben nu een aantal zaken bezocht en de adviezen zijn nogal wisselend. Ons gezin bestaat uit vier jonge kinderen (0 tot en met 6). Sommige adviseurs/verkopers geven aan dat we absoluut geen gelakte keuken moeten nemen, omdat dit gemakkelijk beschadigd. Deze adviseren HPL te nemen. Anderen geven aan dat dit wel meevalt en offreren ons een gelakte keuken. Onze voorkeur gaat uit naar een gelakte keuken, echter zit ik er ook niet op te wachten dat ik volgend jaar de gelakte deur al opnieuw kan laten spuiten. Wat is jullie advies?

    • Redactie
      | dinsdag 1 mei 2018 om 08:38

      Goede morgen

      Gelakte deuren zijn mooier dan kunststof deuren.
      Laminaat deuren zijn sterker en stootvaster,
      Laklaminaat is de meest verkochte variant. Dit is een harde onderlaag met 2 of 3 laklagen.
      De randen van de deuren zijn meestal met ABS afgewerkt.

      Af te raden zijn de gelakte foliedeuren. Deze lijken nieuw erg mooi, maar de folie laat een keer los.

      Gelakte deuren op MDF met een 5-6 laagse laklaag en daarna gepolijst zijn de duurste en de mooiste deuren.

      hopelijk hebben we u voldoende geinformeerd.

  6. Frans Kornips
    | zondag 2 februari 2020 om 17:20

    Beste,

    Ik wil een hoogglans keuken plaatsen en wil graag weten op welk materiaal de minste vingerafdrukken zichtbaar zijn, het liefst in combinatie met een hoge mate van krasvastheid.

    Ik hoor graag van u.

    Met vriendelijke groet,
    Frans

    • Redactie
      | zondag 9 februari 2020 om 12:12

      Beste Frans

      Hoogglans is er in verschillende materialen en verschillende mate van hoogglans.

      Hoe groter de glansgraad, hoe makkelijker schoon te maken.
      Hoe harder de ondergrond hoe beter de stootvastheid
      Krasgevoeligheid ligt aan de hardheid van het oppervlak.

      Hoogglans lak:
      Superglans
      MDF ondergrond, is stootgevoelig
      Kras gevoelig omdat het lak is.

      Hooglans laminaat
      Minder glansgraad
      Harde ondergrond (Spaanplaat)
      Minder kras gevoelig

      Hoogglans Kunststof Acryl
      Zeer hoge glansgraad
      Harde ondergrond (Spaanplaat)
      zeer kras gevoelig (Zacht materiaal)

      Alle materialen hebben dus voor -en nadelen.

      Hopelijk kom je hiermee verder

      Met vriendelijke groet
      KGG Redactie

  7. Coco
    | zaterdag 25 juli 2020 om 22:07

    Ik heb een keuken geoffreerd gekregen met laklaminaat van Nobilo. Is dit hetzelfde als HPL? Hoe beoordeeld u de kwaliteit hiervan?

    Bij voorbaat dank!

    • Redactie
      | maandag 27 juli 2020 om 10:14

      Goede morgen Coco

      HPL is een High Pressure Laminate (Laminaat dus). Dit is een harde slijtvaste, en stootvaste kunststof, bestaande uit meerdere laagjes melamine en kunsthars.

      Lak laminaat is een laminaat waar overheen wordt gelakt in matte of glanzende lak.
      De lak zorgt voor een mooie afwerking die makkelijk te reinigen is en goed aan voelt. De kras- en stoot bestendigheid wordt hierdoor wel wat minder.
      Vaak wordt een laklaminaat deur rondom afgewerkt met een ABS-kunststof randafwerking, die de stoot bestendigheid op de rand van de deur weer verhogen.

      Nobilia is de grootste Duitse keuken fabrikant met een goede naam en correcte leveringen.
      Let er op dat bij aankoop de fabrikant en uitvoering goed worden vermeld, zodat de fabrieksgarantie geldig is. Dus geen huismerknamen accepteren.

      Hopelijk hebben we je voldoende geïnformeerd.

  8. Kevin
    | woensdag 4 november 2020 om 12:04

    Beste,

    Zelf zouden wij Melamine aan willen brengen op bepaalde interieur delen van ons huis.

    Wij zijn op zoek naar dit product echter is dit product nergens te verkrijgen.

    Zijn hier speciale winkel voor of bedrijven?

    Alvast bedankt voor uw reactie.

    • Redactie
      | woensdag 4 november 2020 om 12:20

      Goede morgen

      Melamine wordt vloeibaar aangebracht en computertechnisch op materiaal geprint en gestructureerd.

      Als u wilt plakken moet u laminaat nemen.
      Dit is echter alleen via de meubelbranche en/of keukenbranche te kopen per m2, gelijmd op 16 of 19 mm spaanplaat, 9 mm MDF of multiplex in verschillende diktes.

      Fabrikanten leveren dit ca. per 1000 m2

      De verschillende merken hebben eigen kleuren en structuren.
      Het is dus theoretisch te koop via elke keukenzaak.

      Redactie KGG
      info@kwaliteitgarantiegroep.nl