Knauss en Kludi beste kranen

De keukenkraan is een essentieel onderdeel van uw keuken; u spoelt er mee af, wast er uw handen mee en misschien wast u er zelfs nog mee af. Helaas komt het nogal eens voor dat een keukenkraan kapot gaat, iets wat zich vaak uit in een lekkende of spuitende kraan. De kraan is vaak de sluitpost bij aanschaf van een nieuwe keuken, dit is niet terecht. De kraan moet minstens de kwaliteit hebben van de overige elementen, zodat alles in balans is en en geen irritaties ontstaan. Hoewel reparatie van een lekkende kraan vaak nog een optie is, loont het wellicht de moeite een nieuwe kraan aan te schaffen. Ook als u uw keuken van een nieuw design voorziet, kan een nieuwe en goed ogende kraan op gebied van uiterlijk én functionaliteit een belangrijk verschil maken. Alvorens u overgaat tot aanschaf, is het echter wel van groot belang om even de verschillende opties en overwegingen onder de loep te nemen. We zetten een aantal facetten hier voor u op een rij, zodat u straks een weloverwogen besluit kunt nemen.
Voor de keukenkraan zijn verschillende mechanismen mogelijk. Hieronder de meest gangbare mechanismen en hun eigenschappen:
- Standaard: kranen met een kraanleertje (compressie-kranen) zijn de standaard ‘ouderwetse’ keukenkranen met twee knoppen: één voor warm en één voor koud. Dit type kraan is het goedkoopst, maar heeft regelmatig onderhoud nodig, omdat het kraanleertje aan slijtage onderhevig is. U kunt dit type herkennen aan het stevig moeten dichtdraaien van de kraan.
- Kogel: kogelkranen maken gebruik van een enkele hendel, die zich over een bolvormig oppervlak beweegt. het volume regelt u door de hendel naar achteren te duwen, terwijl u de temperatuur van links naar rechts kunt regelen. Een kogelkraan is relatief gevoelig voor lekkage, omdat er meer onderdelen nodig zijn dan bij andere types.
- Keramische schijven: keramische schijven zijn een moderne techniek die relatief onderhoudsvrij, maar ook relatief duur zijn. Deze kranen hebben een brede basis waarin twee keramische schijven over elkaar heen schuiven en hiermee controle van zowel straalkracht als temperatuur regelen.
- Cartridge: kranen met een cartridge lijken sterk op andere typen kranen; een cartridge-kraan met één hendel lijkt op een kogelkraan, maar bedient het watervolume in op-en-neer gaande beweging. Een cartridgekraan met twee hendels lijkt op een standaard kraan, maar hoeft u niet strak aan te zetten om dicht te draaien.
Materialen
Kranen komen in verschillende materialen. Het is van belang dat u goed stilstaat bij de voors en tegens van ieder materiaal. Neem in ieder geval één belangrijke les mee: koop geen plastic.
- Massief messing: messing is zwaar en gaat lang mee. Als u kiest voor massief messing, kunt u er vanuit gaan dat deze niet zomaar kapot gaat. Een massieve kraan is vooral aan te raden in gebieden met relatief hard water, omdat ‘mindere’ metalen daar snel aangetast raken.
- Messing-chroom: een kraan met een messing-chroom beschermlaag is slechts oppervlakkig beschermd. Het binnenste is meestal een zinklegering, die aan roesten onderhevig is zodra de beschermlaag beschadigd raakt.
- Zinklegering: kranen van zink zijn goedkoper en hebben een op zich nog redelijke levensduur. Raakt de beschermlaag aangetast, dan zal de kraan snel verroesten.
- Verchroomd messing: dit is een goede middenweg. De beschermlaag gaat lang mee en van binnen is de kraan massief messing. Is betaalbaar en gaat relatief lang mee.
- Plastic: afblijven. Absoluut waardeloos. Zien er misschien leuk uit, maar gaan continu kapot.
Waarom is messing een goed metaal voor kranen? Messing is een onderhoudsvrij metaal maar inverhouding met staal redelijk zacht. Hierdoor zijn verbindingen goed vast aan te draaien en sluit het materiaal goed af.
Overwegingen
Alvorens u een nieuwe keukenkraan aanschaft, loont het de moeite uzelf een aantal vragen te stellen:
- Hoeveel gaten heb ik in mijn aanrecht?
Als u een bestaande kraan vervangt, zorg er dan voor dat u een nieuwe kraan kiest die evenveel gaten in het aanrecht vereist als de oude kraan. Kranen met geïntegreerde hendel (zogenaamde ééngreepsmengkranen) hebben maar één gat nodig, terwijl traditionele mengkranen er drie nodig hebben. Andere opties, zoals een zeepdispenser, vereisen een extra gat. - Wat voor hendel wil ik?
Keukenkranen kunnen in twee hoofdsoorten komen. De eerste soort maakt gebruik van een enkele hendel, waarmee zowel de watertemperatuur als de straalkracht geregeld kan worden. De tweede soort bestaat naast de kraan uit twee draaiknoppen, waarmee de kracht van zowel warm als koud onafhankelijk geregeld kunnen worden. - Wil ik een douchekop?
Veel moderne keukenkranen hebben een douchekop in de kraanhuls zelf ingebouwd. Deze kunt u in sommige gevallen afnemen en tot op enige afstand uitrekken. Uiteraard gaat deze luxe gepaard met een prijskaartje. Er zijn ook losse spuitstukken beschikbaar, waarvoor u uiteraard een apart gat in uw aanrecht nodig heeft. - Hoe vol is mijn wasbak doorgaans?
Vult u uw wasbak regelmatig met een grote hoeveelheid potten en pannen, kies dan voor een hoge, lange kaan. U kant dan redelijk ‘stapelen’ alvorens u de kraan tegenkomt. - Welke stijl wil ik?
Kranen komen in verschillende materialen en stijlen. Zorg ervoor dat de kraan qua afwerking en materiaal goed past bij de rest van uw keuken.
Knauss en Kludi zijn als beste kranen getest in verhouding tot de prijs.
De fabrikant Knauss gaat een samenwerking aan met “Karlo design” en zal speciale “Karlo design” kranen op de markt brengen.
Plaats een reactie