Keuken kopen! Hoe?

Dit bericht delen via:

Keuken kopen, van oriënteren tot kopen.

Hoe werkt het?

Nadat u veel keukens heeft bekeken en weet wat er allemaal te koop is, kunt u naar een keukenzaak gaan en een keuken laten ontwerpen. Wat u mee moet nemen zijn de maten van de ruimte:

 

 

 • Breedtematen
 • Plafondhoogte
 • Afmeting van ramen en deuren
 • Afmeting van ramen en deuren tot aan de hoek van de ruimte
 • Onderkant raam tot vloer. (Dit is de borstwering)

Wees niet te bang om te meten, na aankoop van uw keuken, komt de vakman alles nameten, de verantwoordelijkheid ligt bij hem. Laat dit altijd vastleggen in de order.

Maten   PLANNING

 • U neemt een wensenlijst mee: Welke apparatuur moet worden ingepland.
  1. Koelkast / vriezer
  2. Oven, stoomoven, combi-magnetron, magnetron.
  3. Afzuigkap met afvoer of als recirculatiekap / Heeft u centrale afzuiging?
  4. Kookplaat: gas, inductie, keramisch / hoeveel pitten?
  5. Vaatwasser
  6. Wasmachine
  7. Wijnkoeler
  8. Koffiecenter
  9. Inbouw televisie
  10. Inbouw biertender
 • Bepaal voor uzelf aan welk budget uw keuken mag voldoen. Op deze manier kan de verkoper direct een passende keuken voor u plannen.
 • De verkoper kan een keukenontwerp maken, zonder rekening te houden met uw kleurkeuze. Dit kan later. Hij of zij kan wel rekening houden met de materiaalkeuze omdat u uw budget hebt aangegeven. Het materiaal is mede doorslaggevend voor de hoogte van de prijs van de kasten.
 • Nadat de keuken is ontworpen, kan er een planning worden gemaakt. Hierbij worden kasttypes en modellen vastgelegd. Hoe meer laden, hoe hoger de prijs.
 • Nadat de planning is gedaan, kan er een berekening worden gemaakt. Bedenk daarbij dat de keukenprijs afhankelijk is van materiaal en kwaliteitskeuze. Zie hiervoor informatie op deze site onder TIPS / wat koopt u eigenlijk.
 • Nadat de kasten zijn berekend kunt u een werkbladkeuze maken. De prijs van een stenen werkblad hangt sterk af van de kwaliteit, kleur, dikte en afwerking. Zo is chinees graniet beduidend goedkoper dan Europees graniet, maar de kwaliteit is ook minder. Er komen meer onregelmatigheden in voor.   Italiaans graniet is weer duurder dan Portugees graniet. Ook hier zit weer kwaliteitsverschil in. Over de kwaliteit van steen kunt u achteraf niet klagen, het is een natuurproduct en is niet vooraf te beoordelen, behalve als u de granieten platen, voordat de productie van uw blad begint, kan zien.
 • Als laatste zijn de apparaten aan de beurt en de extra’s, zoals verlichting, kraan e.d. Apparatuur kunt u bijvoorbeeld in twee merken laten uitrekenen, zodat er een keuze in prijs ontstaat.  Houdt U rekening met garantie. Veel merken geven bij afname van 4 of meer apparaten meer garantie.  Dit is verstandiger dan alleen naar de prijs te kijken.
 • Als alles klaar is kunt u de kleuren vaststellen. Laat u informeren, wat de mogelijkheden zijn bij de keuze van het gekozen model en materiaal.  Weet wat u koopt: Melamine, Acryl, Folie, HPL, Acrylglas, Lak, Fineer,  zie “TIPS” op onze site.
 • De kleur bepaalt het uiterlijk van uw keuken. Zorg dat uw muren, vloer, kozijnen allemaal op de kleur van de keuken worden afgestemd.

Kleur F     Kleur E

Kleur c     Kleur B

 • Als u met de offertegegevens naar een andere keukenzaak gaat, zal deze altijd goedkoper zijn, ook hij wil tenslotte de keuken verkopen. Check echter alle materialen, want er zijn veel slimme verkopers. Zo komt het vaak voor, dat een foliedeur als MDF-hoogglans wordt verkocht. Hierbij is niets gelogen, maar de illusie wordt gewekt dat het om hoogglanslak gaat. Ook kastindelingen en ladeuitvoeringen kunnen de prijs sterk doen verschillen.
 • Bedenk dat de keukenkasten meestal langer blijven staan dan apparatuur.  Apparatuur moet vaak na 10-20 jaar vervangen worden. Een goede keuken staat minstens 20 jaar. Bezuinigen kunt u op elementen die bijvoorbeeld na 5 jaar te vervangen zijn.
 • Het is verstandig geen afwijkende apparatuurmaten te plannen, zodat een apparaat makkelijker te vervangen is.
 • De betaling van uw keuken geschiedt meestal in 2 termijnen. Een aanbetaling geeft de handelaar zekerheid, dat u de keuken ook afneemt. De tweede termijn spreekt u af met de verkoper, meestal bij aflevering of op een afgesproken datum, als de leverdag nog niet vaststaat.
 • U moet beseffen dat de handelaar de keuken aan de fabrikant moet betalen, voordat hij met u afrekent. Hij kan de keuken die op uw maatgegevens wordt gemaakt slecht aan anderen verkopen. Anderzijds moet u de zekerheid hebben dat uw aanbetaling bij een faillissement niet verloren gaat. De basis van de aankoop is dus wederzijds vertrouwen. De KGG probeert u daarbij te helpen, door keukenzaken op betrouwbaarheid te selecteren.
 • De werkwijze zoals hierboven is omschreven, geldt uiteraard niet voor keukens tot 3000 Euro. In deze sector is de marge voor handelaren te klein om veel aandacht aan een keuken te besteden. Verwacht onder deze prijs niet te veel service, ook niet als het voor u een groot bedrag is.
 • Naast alle omschreven fabrieksgaranties moet het voor u duidelijk zijn, dat de keuken gekocht wordt bij een keukenzaak. U maakt met de keukenwinkel een deal, niet met een fabrikant. De keukenwinkel is dus juridisch altijd u aanspreekpunt als het om garantie en service gaat.
 • Fabrieksgarantie is bedoeld om fabrieksfouten te herstellen. Materiaal dat door de fabrikant opnieuw geleverd wordt, wordt altijd aan de dealer geleverd. Rechtstreekse leveringen aan particulieren komen zelden voor.

Plaats een reactie